Handtag

Orvet

Handledning kombiorv

6 sep , 2013  

Handledning till kombinationsorv.
Eftersom alltfler fått upp ögonen för kombinationsorvet följer här en liten handledning.
Orvet är tillverkat i björk eftersom björk är det träslag som har högsta böjhållfasthet per kilo, vilket ger möjlighet att konstruerar ett lätt orv. I jämförelse med ask som den stora schweiziska orvtillverkaren använder är björk c:a 15% lättare. På grund av det övre handtagets komplexa form är det tillverkat i laminat.

 


Orvets båda handtag är justerbara, vilket gör att orvet kan användas av de allra allra flesta. Handtagen är skjutbara varför endast en mutter behöver lossas handtagNedreför att handtagen skall kunna justeras. Justeringen gör orvet anpassbart efter kroppslängd men också efter de behov som skärandet, mejandet, med lien ställer.
Genom det övre handtagets konstruktion går kombiorvet att använda som två olika orv. Dels som ett överarmsorv, där orvet placeras i armvecket, dels som ett frihandsorv(slängorv), som ju är det vanligast förekommande typen av orv även i Sverige. Överarmsorvet är mest vanligt i Norrland och ger en bättre kontroll över orvet samt möjlighet till en jämnare fördelning av arbetsbördan mellan vänster- och högerarm.
Byte mellan överarmsorv och frihandsorv görs utan någon justering av orvet. Det bör påpekas att liens jordläggningsvinkel förändras något så att den vid övergång från frihandsorv till överarmsorv ökar och tvärt om i byte i motsatt riktning.
Kombiorvet är dessutom så konstruerat att det enkelt kan göras om för en vänsterlie. Så sker genom att de båda kombiorvhandtagen lossas helt och vrids ett halvt varv. När det gäller det nedre handtaget är det bara dess övre del, själva greppet som skall vridas. Mellandelen skall lämnas oförändrad.
Tillsammans med orvet följer en fästring med en sexkantsnyckel och en flaska kallpressad rå linolja av garanterat Svensk kvalité från företaget Oljepressen i Örebro. Linoljan är orvets garanti.

 

 

 

 


 


3 Responses

 1. Nikki skriver:

  Hi, my name is Nikki and I am the sales manager at StarSEO Marketing. I was just looking at your website and see that your website has the potential to get a lot of visitors. I just want to tell you, In case you didn’t already know… There is a website service which already has more than 16 million users, and the majority of the users are looking for niches like yours. By getting your site on this service you have a chance to get your site more popular than you can imagine. It is free to sign up and you can find out more about it here: http://1to.to/s5t – Now, let me ask you… Do you need your site to be successful to maintain your business? Do you need targeted visitors who are interested in the services and products you offer? Are looking for exposure, to increase sales, and to quickly develop awareness for your site? If your answer is YES, you can achieve these things only if you get your website on the service I am describing. This traffic service advertises you to thousands, while also giving you a chance to test the network before paying anything at all. All the popular sites are using this network to boost their readership and ad revenue! Why aren’t you? And what is better than traffic? It’s recurring traffic! That’s how running a successful site works… Here’s to your success! Read more here: http://pixz.nu/1LQf

 2. jan wester skriver:

  Hej!

  Jag bygger också en del orv och har länge fundrat på det mest optimala trädslaget. Mest av tradition gör jag dem i ask. Men det är just trädslaget som har mest vridstyvhet/kg jag frågat många i branschen kring trä om. Men ingen har kunnat ge något rakt svar. Finns många beror på och hmmm…..

  Det jag mest är ute efter är att minimera just vridstyvheten /kg orv. Alltså att inte orvet ska vrida sig i längdled. Detta är ett problem som uppstår med för klena orv när man med handtagen pressar framåt och nedåt för att verkligen trycka ned lien i marken.

  Någon sa att det nästan enbart är avhängigt diametern på orvet och att det optimala för att uppnå vridstyvhet i förhållande till materialvikt alltid är ett runt tvärsnitt. Ett orv i lind bör enligt den teorin vara mest vridstyvt/kilo, sedan björk, och i sista hand ask. (ja sen finns det ju många fler trädslag… )

  Jag undrar vart du fått uppgifterna för björkens förträfflighet, och om det också gäller vrid och inte bara böj.

  Hälsningar
  /Jan Wester

  • admin skriver:

   Lite sent svar, tyvärr.

   Av vilken anledning är det viktigt att dimensioner mot vridspänningar, vridmotstånd?

   Den enda hävstång som finns i sammanhanget är de som är försedda med förhöjd nedre knagge och/eller krökning av orvet. Även om så, är den underordnad de böjspänningar som uppstår till följd av huvudrörelsen, den horisontellt cirkulära “slag”rörelsen, som tar upp det stora arbetet att skära gräset då lien dessutom oftast följer det stödjande markplanet.

   Att hålla ner vikten är den centrala uppgiften för orvtillverkare. Björk ger här en möjlighet som jag finner anledning att testa, trots björken sämre egenskaper då det gäller elasticitet(tror jag) och förmåga att motstå tryck eftersom det är “mjukare” än den vanligen använda asken.

Lämna ett svar