Att meja,Lieskolan

Grindvakter på Alternativ.nu

15 dec , 2019  

Tidningen Åter har jag läst i tjugo år. En hel del böcker har beställts under åren. För snart tio år sedan skrev jag en artikel om knacke-lien. Idag kastades jag ut från den Facebook-grupp som är knuten till tidningen. FB-gruppen är visserligen fristående och sköts av självständiga administratörer. Men hur de agerar får naturligtvis konsekvenser.

Det började med att jag sände in ett bidrag som handlade om lienslåtter:

Att kunna använda en lie blir allt viktigare..
Lienätverket som inte vill lära |

En kort mening och en länk till en artikel på min hemsida. Bidraget godkändes och fick under första dagen hundratals besök, dryga 50 Gilla och ett trettiotal kommentarer som handlade om trådens ämne. På dag två fick “Henrik Falck” syn på tråden och han vill något helt annat än att diskutera liens handhavande.

Henrik Falck Är det någon som kollar vad det här är för källa? Vad jag kan se är Klyvnadenstid något slags rasistiskt och nationalistiskt högerforum. Sånt här bör inte delas och gillas, när de tvättars sig rumsrena med lieslåtter…

Man kan ju undra vad människor med mina åsikter skall få göra. Henrik Falck är inte ensam om sina åsikter , yttrandefriheten sitter trångt i Sverige idag. Det är en farlig intolerant inställning med rötter i totalitära ideologier. Nazister och kommunister satte varandra i fängelse under mellankrigstiden och inspirerar tydligen än idag till efterföljd. Att kommentarer som denna dyker upp är inget att uppröra sig över, de är även de en del av yttrandefriheten. Allt som sägs kan rimligtvis inte vara riktigt och en förflugen kommentar drunknar snart i flödet. Problemet är då de blir vägledande för kollektiv som har en betydelse för hur vårt samtal får föras. Tyvärr så lyckades det skaparen av denna kommentar att göra en höna av en fjäder.

Plötsligt var tråden borta. Jag vill veta varför och ställde frågan till samtlig tre administratörer:

Evert Larsson: Jag ser att mitt bidrag om lieteknik på Alternativ.nu har tagits bort. Av vilken anledning?

Den av admin som svarade var Henrik Pil. Att det var han som svarade berodde skall det visa sig på att det var han som tagit bort artikeln.

Henrik Pil: KällanEL: Vad är det för problem med källan? HP: Det mesta. EL: Jag tror inte du kan peka på något som är problem med Klyvnadenstid.se. Inte ett enda exempel HP: Då tror du fel. EL: Ge då ett enda exempel HP: Inte intresserad av det. Propaganda och konfliktsökeri. EL: Vad på Klyvnadenstid.se är inte förenligt med vår demokrati och vår yttrandefrihet. Är det något som sakligt sett är fel. Finns det lögner? Finns rasism? HP: Vad i inte intresserad förstod du inte? Tjafs och konflikt är inte välkommet i alternativ. EL: Kan inte ni på alternativ.nu hantera att inte alla tycker lika i politiska frågor? Det är ett stort antal personer som uppskattat bidraget som ni tagit bort. Endast en som klagat… Om ni inte är intresserad av tjafs så skall ni väl ta bort dom som tjafsar och förstör en viktig diskussion HP: Det var det jag gjorde. EL: Nej du tog bort en hel tråd bara för att en person inte gillade källan, klyvnadenstid.se HP: Inte hela sanningen.Så, håll stilen i vår grupp är du snäll EL: Jag har hela tråden sparad så där finns hela sanningen. Den visar att det är EN person som klagar på källan medan flera stycken anser att han till och med är en “fjant.” Är du inte mer rädd om Alternativ.nus användare än att du behandlar deras intressen på detta sätt. HP: Inte det minsta. Vi är flera admins som är överens. EL: Det gör inte din sak bättre. Som sagt hela tråden är sparad. Jag kommer inte att låta detta passera om ni inte återställer tråden och denna viktiga diskussion. HP:

👎

Vet du, hot är en dålig väg att gå. Propaganda tillåts inte i gruppen. Acceptera det eller lämna gruppen. Och håll stilen.Diskutera gärna lie och vall utan att länka till proppaganda och håll stilen . 

EL: Det finns ingen propaganda i tråden från min sida. Däremot böjde du dig för hatpropaganda från en enda person. Att hävda sin rätt i publicistiska frågor är inte hot det handlar om hur yttrandefrihet skall praktiseras. 

HP: Yttrandefrihet regleras av lagen och gäller staten. I Facebook grupper gäller administrationens regler och godtycke. Duger inte det så starta en egen grupp 

EL: Det finns inget kränkande för demokrati och yttrandefrihet på klyvnadenstid.se. Vad som står där i politiska frågor behöver ni inte bry er om. Att ni låter er styras av hatisk vänsterextremister som inte klarar av att vi lever i en tid med stor oordning, politisk polarisering är beklagligt. Och ni har anledning att tänka över ert agerande och inte låta er styras av enskilda extremister som inte tål yttrandefrihet. 

HP: Jaja. Just nu diskuteras hurvida en blockering är lämpligt. Det handlar om en Facebook grupp. Vi är inte intresserad av din propaganda. Det är vi som väljer vad som ska publiceras på vår sida. Acceptera det eller lämna gruppen. På alternativ gäller våra regler, på din propaganda sida bestämmer du. Detta är färdigdiskterat 

HP: Vi valde att stänga ute dej från gruppen. 

EL: Vems grindvakter är ni? 

HP: Lova att inte berätta det för någon men vi får skitmycket pengar från Illuminati 

EL: Saknar du helt känsla för sak och vad individen bakom klyvnadenstid.se står för. De konspirationsteorier som grötar till det för dig har inget med mig att göra, vilket enkelt kan kontrolleras. I detta fall har ni uppenbart agerat som Henrik Falcks ombud och grindvakt. Men vad är det som får er att böja rygg för denna enda persons politiska antipatier det vet ni bara själva. 

HP: Jag vet inte vem denna Henrik Falck är. Tar bara tacksamt emot en fet check från Illuminati 

EL: Henrik Falck var den enda som klagade på den tråd om lieslåtter som detta handlar om. Förstår du inte att ditt yrande om Illuminate drar ett löjet skimmer över dig. Du agerar osakligt. 

HP: Du tror att det var en som klagade. Det stämmer inte. Det är dessutom en enig admin grupp. Det är du som är osmaklig och kallar oss för grindvakter. 

EL Jag har sparat tråden med samtliga kommentarer. Tusentals har besökt källan. Tråden har fått över 50 gilla. Den klagande Falck fick två gilla. Det är hans kränkande omdöme som ni styrts av. Att kalla er grindvakter är inget kränkande utan en faktisk beskrivning av hur ni agerat i detta fall. Att låta er styras av personer som kallar mig rasist och högerextremist för att jag röstar på SD är osakligt och kränkande. Var klar på att SD har ett växande stöd främst bland landsbygdens folk. 

HP: Tror du att ditt tjat kommer leda någonstans 

EL: Om du inte står ut med mina försök att förklara för dig vad du sysslar med så är det bara du avslutar denna chat. 

HP: Du förklarar inte särskilt pedagogiskt mest gnäll om att vi skulle vara grindvakter åt någon. Att VI som administratörer inte gillar din proppaganda verkar inte fastna. 

EL: Det var din uppdragsgivare Falck som drog in politik, inte jag. Det var han som sysslade med propaganda i tråden. Det var ingen propaganda förrän han kom in i tråden. Han skyller på källan klyvnadenstid.se som är min egen hemsida. Han tycker illa om dess åsikter men kan inte ge ett enda exempel på vad som är fel. Han sysslar bara med att stämpla. Det är hans drängtjänster du går, och på samma sätt utan att ge något motiv eller sakligt argument för ditt agerande. Att jag har rätt till mina politiska åsikter på min egen hemsida är självklart och borde även respekteras av er. Jag gnäller inte, kräver bara en vettig förklaring till ert agerande. 

HP: Vi administratörer tittade på källan själva och konstaterade att det är skitproppaganda. Vi fattar våra egna beslut. Nu har jag förklarat det flera gånger. Klart du har rätt till dina egna åsikter på din hemsida. Det har vi också i vår grupp och där hör din proppaganda inte hemma. Tydligare kan jag inte förklara. Förstår du inte så be någon vuxen i din närhet förklara. Vet fortfarande inte vem Falck är. Det var inte han som gjorde oss administratörer uppmärksamma på din sida och ditt inlägg. 

EL: Du är inte trovärdig med dina generella stämplar om propaganda. För det första har du inte ett enda exempel på vad som är fel. Vad är “skitpropaganda”? Vem vill vara med i ett sammanhang där översittare kan stämpla fritt utan något argument. Du tycker att du har rätt att vara “godtycklig”. JAg tycker inte det och vill för att andra skall veta vad det är för dynghög du likt högste tupp vaktar, ha en förklaring. Alla har rätt att veta vilka åsikter är så skamliga att de som har dem kastas ut från FB-gruppen. Vad på Klyvnadenstid.se är åsikter som man inte får ha? 

HP: Som jag har skrivit flera gånger. Du får ha vilka åsikter du vill. Jag har ingen skyldighet att hjälpa till att sprida dem. Om du tycker alternativ är en dynghög så förstår jag inte vad du fortsätter att tjata om. Det är en Facebook grupp administratörer har all rätt i världen. Att vara godtyckliga. 

EL: Det är du som beter dig som om Alternativ.nu är din dygnhög, som tuppen har sin. Eftersom du inte bara tar bort mitt inlägg utan dessutom använder all den makt du har för att straffa mig för mina åsikter så kan du inte sedan komma och säga att jag får ha vilka åsikter jag vill. Eftersom du heller inte kan motivera vad det är för åsikter jag har som är så förkastliga så råder fullständigt “godtycke”. Jag tror inte gruppens medlemmar förväntar sig att bli behandlade på detta sätt. 

HP: Kan vara så men vi administratörer är överens. Vi vill inte bli ihopkopplade med din proppaganda. Därför togs dina inlägg därifrån bort. Och du blokerades. Du får som sagt ha vilka åsikter du vill. Men du kan inte kräva att andra måste dela eller sprida dem. Det ingår i demokratiska modellen. Du får tycka som du vill och jag får tycka som jag vill. Det är något du måste lära dig att leva med. 

EL: Det handlar inte om att ni skall sprida mina åsikter. Mitt inlägg var godkänt av er innan det publicerades. Sedan fördes där en diskussion i två dagar utan att det var något problem. Sedan kom en herre Falck med sitt påhopp som inte innehöll någon saklig kritik. För hans tjafs vek ni ner er för. Och nu kan inte ni heller motivera ert handlande utan kör bara med stämplar. 

HP: Det var jag som tog bort ditt inlägg när jag kontrollerade källan. Källan var full med skitproppaganda som vi inte vill kopplas samman med. Nu har jag återigen motiverat mitt handlande. Fråga dig själv, varför skulle vi vika oss för hans “tjafs” men inte ditt? Varför blev du blockerad och inte han? Jag skrev detta väldigt långsamt så du hänger med och förstår. 

EL: Det duger inte att påstå att klyvnadenstid.se innehåller skitpropaganda. Att du inte kan ge ett exempel på “skit” visar att du har en dold dagordning, är styrd eller enbart rädd för dina egna inre demoner som du tror dig se hos mig. Du har ett jobb att göra för din trovärdighets skull. Det är att studera min hemsida och redovisa vilka åsikter man inte får ha på FB-gruppen Alternativ.nu 

HP: Du tycker inte att det duger. Trist för dig. Klart jag är styrd. Illuminati skickar en check varje vecka bara för att jag ska jävlas med just dig. 

EL: Ditt tuggande om illuminate bekräftar bara att du är helt fel ute. Klivnadenstid.se är ideologiskt vänster och diskuterar inte i de termerna. Du bekräftar bara vad fel du har. Se nu till att göra din läxa. Studera och ta ställning eller rätta till dina misstag. 

HP: Jaja. Det blir bra så. Sa jag Illuminati? Jag menade VPK 

EL: Det är uppenbart att du behöver ha bättre ordning på vad du “menar”, så gör din läxa för din egen skull. 

HP: Självklart du har rätt. Alla har fel förutom du. Jag ber vpk och muf att skicka checkar till dej.Du har inte funderat på att det räcker snart? 

EL: Om du inte står ut med mina försök att förklara för dig vad du sysslar med så är det bara du avslutar denna chat.

Varför driver  Henrik Pil denna diskussion? När han tydligt signalerar att han önskar få ett slut på den? Är det bara för att få sista ordet och med det som intäkt för att jag saknade argument. Pil förde denna diskussion för att om möjligt rädda sitt ansikte, inte för att lära sig något av det inträffade.

Att medlemmar kastas ut och blockeras från Facebook-grupper är vanligt och nödvändigt. Ansvariga måste kunna skydda sig själva från ansvar för innehåll som till och med är olagligt. Problem blir det om administratörer missbrukar sin makt i en omfattning att innehållet förvrängs och styrs i viss riktning. Vi har redan en vänsterdominerad journalistkår, håller det på att växa fram en lika tendensiös kår av admin på sociala medier?

Gruppen Stå upp för Sverige bildades ursprungligen till stöd för Örebro-polisen Peter Springare. Den fick snabbt ett stort stöd och har ryktet om sig att vara en “höger-grupp”. Gruppen har numera en regel om att inte diskutera religion. Det är naturligtvis ett enkelt sätt att inte bli anklagade för att vara islamofober, det är alltså en anpassning efter påtryckningar från vänster. Att gruppens admin ställts till ansvar i domstol för hets mot folkgrupp i kommentarsfälten kan vara en orsak till anpassning. Många känner dessutom de sociala mediernas algoritmer så diskriminerande att de  överväger att stiga av till förmån för mindre men friare alternativ.

Kampen om den politiska dagordningen sker fortfarande på maktmedias villkor vilket varit tydligt under de två senaste valrörelserna. Klimatfrågan har i två val agerat grindvakt för den globala makteliten och dess politiska representanter. Det finns inget i dagens situation som tyder på att kampanjerna kommer att tonas ner.

Det som gör att yttrandefrihet verkligen är i fara är att det inte bara handlar om en skiljelinje mellan folket och eliten. Folket är djupt splittrat och polariserat.  Rädslan hos Henrik Falck är talande. Tänk att någon som inte tycker som HF skal få var med och diskutera liens användning, “tvätta sig rumsrena med lieslåtter”. Inte bara maktmedierna skall användas som skampåle för att i Metoo-anda karaktärsmörda sina politiska motståndare. Till och med en Facebook-grupp för diskussion av självhushållning är en del av slagfältet.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson

PS: Som bilaga till artikeln kommer här tråden som Pil raderade på initiativ av Henrik Falck

Att kunna använda en lie blir allt viktigare..

Lienätverket som inte vill lära Att lära ut konsten att hantera en lie är därför just nu en eftertraktad tjänst. En del av de engagerade finns på FB-gruppen Lienätverket där…

Stefan Olausson Har erbjudit hästägare förra sommaren, ingen nappade.

Evert Larsson Att slå med lie? 

Stefan Olausson Japp, när hästägarna klagade på priset på gräs. Erböjd dem att lära sig slå och ordna med flera mil av diken och plättar att slå. 

Annika Lundmark jag skulle gärna vilja lära mig. Jag försöker men har inte tekniken tyvärr 

Evert LarssonAnnika Lundmark Det är inte så märkvärdigt svårt. Du måste ha en skarp lie och du måste hålla reda på de tre vinklarna. Sen är det lite träning med att lära in rörelsemönstret. Det finns väl folk som håller kurser och säljer utrustning i Östergötland. Han heter väl Wester tror jag.
Här har du lite mer inspiration från min hemsida Liebruk.se
http://www.liebruk.se

Stefan Olausson Annika Lundmark var bor du? 

Annika LundmarkS tefan Olausson jag bor utanför Motala 

Anneli V Friberg Vi kommer ha “lär dig slå med Lie i sommar på Västra hargs hembygdsgård, Mjölby kommun 🙂 

Anneli V FribergAnnika Lundmark JuniOns 26 Vi hjälps åt med slåtter i Hembygdsgården
Kl 17.00 Kom och prova på att slå med lie och att göra en höhässja 

Anneli V Friberg (det är första ggn de ska lära ut så var gärna aktiv å frågvis 🙂 ) 

Stefan OlaussonAnnika Lundmark lite långt från mig men kolla om liemats har kurser nära dig. 

Annika LundmarkStefan Olausson ska kolla 

Annika Lundmark Anneli V Friberg då har vi huset fullt av barnbarn så det är tyvärr omöjligt 😊 

Anneli V Friberg Annika Lundmark attans! å det är 2 dar efter BF för mig  

Annika Lundmark Anneli V Friberg då kan det bli rätt svårt för dig med 😉 

Emma Andersson Annika Lundmark kolla om din lokala naturskyddsförening sköter om nån äng, där brukar man kunna haka på och slå med lie. viktigt att få nöta och öva 🙂 

Sara Andersen Jag blir lite förvånad över att det sägs vara svårt. Jag var nog runt 8-9 år när jag fick testa att slå gräs till våra hästar. Jag minns inte att jag tyckte att det var svårt ens i början 🤔

 Sofia Lindahl Hultebring Barn har ju ofta lättare att lära än vuxna. Är nog ofta själva inställningen som hindrar.. 🙂 

Hedvig Håkansson Jag fick också lära mig slå med lie som 9 åring. Tyckte också jag att det gick som en dans från första stund. 

Lennart Holmgren Det är ju inte svårt bara man håller lien vass. Öva på så löser det sig bara man inser att lien skall skära av gräset, inte hugga av.Synd bara att det är glest mellan riktiga liar att köpa, måste söka på auktioner. 

Unn Bing Lennart HolmgrenHolmgren jag fixar inte ens att slipa köksknivar. Undrar också om nu är för vänsterhänta. För jag antar att de oftast inte fungerar för oss. 

Anna Sålders Jag har lärt mig på egen hand att slå med lie, men tekniken är minst sagt bristfällig, och jag kan inte slipa ordentligt heller. Blir ganska arbetsamt.Men trots det så fick jag ihop halva vinterbehovet av hö till mina 6 relativt stora kaniner alldeles själv.
Vore inte så dumt att gå på kurs nån gång 🙂 

Evert Larsson Eftersom det inte tillverkas några slipeliar i Sverige längre så finns inga bra liar att få tag på. De som finns att köpa tillverkas i Österrike i en fabrik som köpt upp svenska varumärken men är egentligen specialiserade på att tillverka knackeliar vilket inte är samma sak. Jag har köpt liar från den fabriken, direktimport. De liarna var för mjuka vilket gjorde att det inte gick att hålla skärpan.
Jag ser ingen annan råd än att vi måste gå över till knackelier även i Sverige.En skarp lie är en förutsättning men inte den enda. Alla som varit engagerade i att hålla kurser vet att det är mycket som kan ställa till det. Det räcker att en av de tre vinklarna inte är rätt för att liandet skall bli ett besvär istället för en njutning som det är då det fungerar. Även rörelsemönster och rytm är viktigt för uthålligt arbete med lien. 

Gunnel Olsson Jag har ett antal äldre lieblad från förre ägaren, men bara blad , lite olika men fråga mig inte vad för slags, det vet jag inte, jag bor nära v harg, kommer gärna till hembygdsgården ,om intresse finns kan jag ta med bladen 

Gunnel Olsson Har även slipstenar 

Pär Fritzberg Hahaha, jag är admin i lienätverket men har missat detta. Jag håller med dig. Att slå med lie (i dessa sällskap) har blivit ett koketteri och har föga med verkligheten att göra.Gissar att de flesta i dessa nätverk slår max 10 m2 gräs per år. Knackliar är ett skämt. 

Hilmar Steingrimsson Väätäjä Pär Fritzberg nästa gång du kommer ska du visa mig dina hemligheter i den ädla slått. 

Emil Nilzon Jag har samlat ihop ett livsbehov av slipeliar. Ni andra kan få knacka ni. Jag kommer aldrig ta i eländet. 

Christine Bagger Emil Nilzon samma här 

Henrik Falck Är det någon som kollar vad det här är för källa? Vad jag kan se är Klyvnadenstid något slags rasistiskt och nationalistiskt högerforum. Sånt här bör inte delas och gillas, när de tvättars sig rumsrena med lieslåtter… Viktoria Olausson Evert är admin där. 

Evert Larsson Det här är inget forum för att diskutera politik och det borde du fattat och hålt dig till ämnet för artikeln. men eftersom du inte har något att bidra med på den fronten så tycker du att det är kan vara lämpligt att sätta en politisk förföljelse i sjön. 
Vi har fortfarande yttrandefrihet och demokrati i det här landet och det kommer vi att ha så länge som vi kan hålla de totalitära åsikter som du nu för till torgs stången.Som sagt detta forum är inget forum för att diskutera alla de artiklar som finns på klyvnadenstid.se. men du är välkommen att framföra din åsikter vid varje artikel. Men jag slår vad om att du inte kommer att hitta något som du kan kalla rasistiskt eftersom det är jag som skrivit alla artiklar och jag är ingen rasist.Det vore för din egen del klädsamt om du prövade dina teser i en ärlig diskussion innan du fäster ditt namn och din heder under detta personliga påhopp 

Christer Lindblad Henrik Falck prövar sin tes i en ärlig diskussion genom att skriva denna tråd. Rasism är ingen politisk fråga i grunden, den är en fråga om humanism vilket ger honom rätten att ifrågasätta forumet. 

Evert Larsson Christer Lindblad JAg inbjuder ju honom att framför sin åsikter vid varje artikel. Där kan han pröva sin tes.
Vad han nu gör är att försöka tysta mig med grundlös påståenden. Och jag lovar dig han kommer inte att pröva sin påståenden eftersom han inte har något stöd för dom. Rasism är i allra högst grad en politisk fråga. Hitler stod för att mänskligheten drevs fram genom raskrig, Hitler var ideolog och politiker. 

Christer Lindblad Evert Larsson jag skrev i grunden. I grunden är rasism en humanitär fråga som av naturliga skäl blir politisk. I princip allt är politik. 

Peter Nelly Henrik Falck. Du är en fjant. 

Daniel Nyholm Är det här på riktigt? Till och med nåt så fundamentalt som att använda en lie mot gräs vänds till någon sorts politisk hetsjakt. Vad är det för samhälle jag tvingas ingå i alltså. 

Evert Larsson Christer Lindblad IGRUNDEN ÄR RASISM EN POLITISK FRÅGA. Förstår man inte det så har man inte fatta något. 


Lämna ett svar